maandag 28 november 2011

De vierde club van Friesland

Op 15 juni 1905 richten Koos Overdijk, Bartele en Uilke de Boer, André Piersma en Sietze Jeelof een voetbalvereniging op. Als naam wordt “Snel” gekozen.






In 1908 schrijft Snel zich in voor de FVB. De club wordt ingeschreven maar moet wel de naam veranderen. Er blijkt al een vereniging met dezelfde naam te zijn. Er wordt gekozen voor de naam “Voorwaarts”. Voorwaarts begint in de 2e Klasse van de FVB. In het seizoen 1910/1911 wordt Voorwaarts kampioen van de 2e Klasse en volgt promotie naar de 1e Klasse. In deze Klasse wordt Voorwaarts weer kampioen en volgt er promotie naar de 3e Klasse van de NVB. Opnieuw zijn er problemen met de naam. In de NVB speelt al een club met de naam Voorwaarts. Nu wordt gekozen voor de Leeuwardensche Voetbal Vereniging “Friesland”.

Het optreden in de NVB is van korte duur door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Er worden zoveel spelers opgeroepen voor het leger dat er geen goed elftal meer op de been gebracht kan worden. LVV Friesland trekt zich terug uit de NVB en gaat weer in de FVB spelen.

In 1920 besluiten de clubs Friesland en LVC tot een fusie. Friesland heeft een beperkt aantal spelers, maar wel een veld; LVC heeft veel goede voetballers, maar geen veld. Een combinatie ligt voor de hand en pakt, zo zal later blijken, ook sportief goed uit. De clubnaam Friesland blijft gehandhaafd. Het “nieuwe” team wordt in haar eerste competitie glansrijk kampioen van de 2e Klasse NVB. Het lukt de ploeg nog niet om te promoveren naar de 1e Klasse. Dat lukt de competitie daarop wel. Liefst 15 seizoenen zal Friesland in de 1e Klasse, toen de hoogste klasse in het amateurvoetbal, spelen.

De jaren daarna speelt Friesland wisselend in de 2e, 1e en 3e Klasse van het amateurvoetbal. In 1975/76 begint de successtory. De ploeg wordt kampioen van de 2e Klasse. Het jaar daarop van de 1e Klasse. Maar men daalt net zo snel van de Hoofdklasse weer terug naar de 2e Klasse. Vervolgens daalt men af naar de 4e Klasse. In het seizoen 2010/2011 promoveert LVV Friesland weer naar de 3e Klasse Zondag.
In het seizoen 2012/2013 komt de club uit in de 3e Klasse KNVB zondag. In dit seizoen wordt de club kampioen.
In het seizoen 2013/2014 komt de club uit in de 2e Klasse zondag en de 5e Klasse KNVB zaterdag. In dit seizoen degradeert de zondagtak, zodat ze in het seizoen 2014/2015 uitkomt in de 3e Klasse KNVB zondag en de 5e Klasse KNVB zaterdag. De zaterdagtak wordt opgeheven.
In het seizoen 2016/2017 komt de club uit in de 3e Klasse KNVB zondag. Het lukt de club niet om via de nacompetie te promoveren.
In het seizoen 2017/2018 komt de club uit in de 3e Klasse KNVB zondag.
In het seizoen 2019/2020 komt de club uit in de 3e Klasse KNVB zondag.
In het seizoen 2023/2024 komt de club uit in de 3e Klasse KNVB zondag.

Clubhistorie



Clublied LVV Friesland

Wij zijn de Friesland mannen
Wij zijn blauw-geel in merg en bloed
Wij stalen onze spieren
Dat doet ons lichaam goed
We rennen langs de velden
Die bal steeds in het vizier
Belagen zo de keeper doch steeds en fier
Laat fier die vlag dan wapperen
Want die mooie Friesland faam
Daar willen wij voor staan
Wij houden haar in ere
Zolang ons hart nog slaat
We blijven voor onze LVV Friesland ten aller tijd paraat
We streven steeds naar hoger
Onze leus is bovenaan
We zullen allen streven voor het oude Friesland faam
...



Bekende voetballers

- Kees Greben
- Boudy van der Heide
- W. Kaspersma
- Frans Kingma
- Rienk Onsman
- Henk Pieters
- Lody Roembiak
- L. Scheepstra
- Klaas Stoffels
- Dicky Veltman
- Sietze Visser
- Oscar Zijlstra
- Bart van Zuylen



Meer lezen:

Stegenga, Willem en Rienk Onsman. Een eeuw doelgericht. LVV Friesland 1905-2005. De geschiedenis van de Leeuwarder Voetbal Vereniging Friesland. (Leeuwarden, 2005)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten