vrijdag 23 december 2011

De vijfde club van Friesland

Op 9 december 1916 wordt SVV opgericht. De Staverse Voetbal Vereniging heeft haar veld achter het spoorwegcomplex. Er wordt nog niet in officieel verband gevoetbald.

In 1929 wordt de naam gewijzigd in Quick. Quick voetbalt alleen op zaterdagmiddag en kan daarom geen lid worden van de FVB. In 1932 richt de FVB de Onderlinge Voetbalbond Zuidwesthoek op ten behoeve van de zaterdagmiddagclubs. Naast Quick doen HVV I en II (Hindeloopen), Stormvogels I en II (Workum), Oranje-Nassau I en II (sneek), YVC (IJlst) en Zwaluwen (Makkum) hier aan mee.

In 1933 verhuist Quick van het spoorwegcomplex naar het terrein aan de haven, dat tot die tijd dienst doet als opslagplaats voor stenen voor de Afsluitdijk.
In dit jaar wordt de Zuidwesthoekcompetite uitgebreid met De Valken uit Warns.


In 1947 komt het tot een fusie tussen Quick uit Stavoren en De Valken uit Warns. De nieuwe clubnaam wordt QVC (Quick Valken Combinatie). Er is ondertussen een officiƫle zaterdagcompetitie ingesteld door de KNVB en de club komt uit in de 4e Klasse KNVB. In deze klasse komt QVC jaren uit. Af en toe worden ze kampioen en promoveren ze naar de 3e Klasse.

In 1987 verhuist QVC naar een nieuw complex. Sportpark de Ribbe is gevestigd in een buitenwijk van Stavoren. In 1998 komt de club voor het eerst in haar bestaan uit in de 2e Klasse. Hetzelfde seizoen degraderen ze weer.

In 2004 lukt het weer om de 2e Klasse te bereiken. Deze keer houden ze het langer vol. Na drie seizoenen zakt de club weer af naar de 3e Klasse. In het seizoen 2017/2018 speelt ze nog steeds in de 3e Klasse KNVB zaterdag. De club wordt laatste.
In het seizoen 2018/2019 komt de club uit in de 4e Klasse KNVB zaterdag.QVC is een club die van het vieren van jubilea houdt. In 1971 viert ze haar 25-jarig bestaan. In 1979 haar 50-jarig bestaan en straks in 2016 haar 100-jarig bestaan.
Dat die jubilea elkaar zo snel opvolgen heeft te maken met het feit dat de oprichtingsdatum lange tijd onbekend is geweest.

QVC is de oudste zaterdagmiddagvereniging van Friesland.
Bekende voetballers:

- Age Hains Boersma
- Berend Draaier
- Rintje de Jong
- Andries Kuperus
- Auke Reuvers
- Kees Salverda

Geen opmerkingen:

Een reactie posten