dinsdag 5 oktober 2010

Intermezzo - Kick Wilstra

Een fictieve voetbalheld mag zich vanaf het begin van de jaren vijftig in een steeds grotere belangstelling verheugen: Kick Wilstra, de wondermidvoor.


De naam is een samentrekking van KICK Smit, Faas WILkes en Abe LenSTRA. De schepper van deze stripheld is de tekenaar-schrijver Henk Sprenger. In 1949 komt het eerste losse deeltje van de strip uit. Drie jaar later wordt het verhaal in kleine delen afgedrukt in een zowel te Amsterdam als Rotterdam verschijnend jeugdblad. In 1957 verhuist de wondermidvoor naar het dagblad Het Parool, waarna ook andere kranten de strip gaan publiceren. Intussen worden Kicks avonturen ook in oblongboekjes uitgegeven, die speciaal bij de sigarenwinkelier te koop zijn. Achttien deeltjes verschijnen er in totaal. Jarenlang kunnen bewonderaars meegenieten van Wilstra’s glansrijke carrière, waarvoor de basis in Friesland is gelegd en die, in de allerlaatste aflevering, vrij abrupt eindigt in Amsterdam.In de tijd die daartussen ligt, volgen we de verrichtingen van de blonde midvoor met Abe-kuif als goalgetter in zijn club Victoria, Nederlands international, voetbalprof bij Titan, gezinsman en vader van twee sportieve zonen. Met name de periode in Engeland, gedurende de oorlogstijd, en in Italië, waar hij geruime tijd als professional gaat spelen en ook vele avonturen buiten het voetbalstadion meemaakt, geven veel glans aan Kicks voetballeven. Alleen zijn vroegere jeugd in Veendorp en opmerkelijke, blonde kuif doen aan Lenstra denken, maar de Italiaanse proftijd is duidelijk geïnspireerd op Wilkes’ verbintenis met Inter Milan.
Overal is Kick de beste, in de Veendorpse VV, in Victoria, in het Nederlands elftal, in Engelse en in Italiaanse clubs. Zijn kopballen zijn bijna altijd doeltreffend, zijn passes haarzuiver, zijn passeertrucjes onnavolgbaar en zijn ingooien formidabel ver. Maar bovenal is zijn sportieve gedrag een voorbeeld voor allen. Hij vlucht in de oorlog naar Engeland, baart ook daar opzien en speelt de Cupfinal op Wembley. Hij redt vrienden en ook vijanden uit benarde posities en slaat erop los wanneer een maffiabaas of een Italiaanse voetbalmakelaar hem probeert te belazeren.

Hij ontvangt een uitnodiging van de KNVB om te komen trainen voor het nationale elftal en in een wedstrijd met de Zwaluwen doet hij het zo goed, dat hij onmiddellijk opgesteld wordt voor de wedstrijd tegen Frankrijk. Er gaat heel wat in Kick om, als hij met zijn landgenoten het Wilhelmus aanhoort. Eindelijk is hij dan waar hij zijn wil!De gevreesde Franse ploeg wordt door de Nederlanders met 4-1 verslagen. Kick verricht de hattrick met drie fantastische doelpunten.
Met Wilstra als aanvalsleider, breekt er voor het Nederlands elftal een nieuwe periode van successen aan. De Oranjemannen vormen weer ’n ploeg die meetelt onder de voetbalnaties!!

In negentien achtereenvolgende interlandwedstrijden draagt Kick het Oranjeshirt en scoort in totaal 32 maal! Zijn naam is iedere Nederlander bekend. Er worden zelfs liedjes op hem gezongen. Kortom, hij is een dankbaar slachtoffer voor de sportpers en heldenvereerders. Maar Kick staat met beide benen stevig op de grond. Het succes stijgt hem niet naar het hoofd. Hij begrijpt, dat er een tijd zou komen, dat hij zijn ‘kicksen’ aan de wilgen moet hangen. En toch komt dat ogenblik nog eerder dan hij vermoed!


Kick kan aan de slag als waterbouwkundig ingenieur in Brazilië. Een kans die hij niet kan laten lopen. Tijdens deze periode is het WK voetbal in Brazilië waar ook Nederland zich voor ingeschreven heeft. Kick neemt verlof om de verrichtingen van Oranje te volgen. Toevallig heeft het Nederlands elftal drie zieken en ze kunnen Kick goed gebruiken. En zo gebeurt het, dat Kick de volgende morgen binnen de muren van het Maracana stadion in Rio de Janeiro staat, niet als toeschouwer, maar als speler!
Het voert te ver om alle verrichtingen van Oranje tijdens het toernooi weer te geven. Door in de voorronde 2-2 gelijk te spelen tegen Joegoslavië en de overwinningen op Zwitserland (2-1) en Bolivia (8-0) komt Nederland in de eindgroep samen met Brazilië, Spanje en Uruguay.
De wedstrijd tegen Spanje eindigt in een gelijkspel (3-3). Tegen Uruguay wint Oranje vlak voor tijd met 3-2. De laatste wedstrijd tegen Brazilië is bepalend. Als Nederland wint dan zijn ze wereldkampioen. Brazilië heeft genoeg aan een gelijkspel. In een spannende wedstrijd trekt Nederland uiteindelijk aan het kortste eind. In de laatste minuut scoort Brazilië de gelijkmaker, zodat de eindstand 4-4 word.
Terug in Nederland gaat Kick weer voetballen bij Victoria. Zijn interlandcarrière komt even in gevaar als er in het Sportblad een artikel verschijnt dat Kick zich tijdens zijn verblijf in Brazilië heeft laten betalen voor zijn voetbalkunsten. Wilstra toont zich een warm pleitbezorger voor het amateurisme en kan bewijzen dat er met een foto, waaruit blijkt dat hij in een profelftal heeft gespeeld, is geknoeid.

De voetballer wordt gerehabiliteerd door de KNVB en wordt opgesteld in de komende interland tegen Frankrijk. De wedstrijd wordt met 3-1 gewonnen. De volgende wedstrijd tegen Schotland wordt echter verloren met 4-3.
Kick Wilstra trouwt met zijn jeugdliefde Janny Robijn en krijgt een tweeling. Hij speelt nog steeds ononderbroken op de midvoorplaats in het Nederlands elftal. Kick Wilstra speelt zijn laatste interland thuis tegen Zwitserland. De wedstrijd wordt met 7-5 gewonnen.

Zijn interlandloopbaan eindigt als hij een profcontract tekent bij het Italiaanse Titan. Na drie jaren profvoetbal in Italië keert Kick Wilstra terug naar Nederland. Vele clubs zijn erop uit om hem te engageren, maar Kick geeft eerst even goed zijn ogen te kost, vóór hij uiteindelijk een handtekening zet onder een contract met zijn oude club, Victoria! Met Kick Wilstra binnen de gelederen worden ze natuurlijk kampioen. Kick en Janny Wilstra krijgen weer een kind. De ooievaar komt een mooie dochter brengen. Hoe het haar vergaat, zijn we nooit te weten gekomen, want de verhalen over Kick Wilstra en zijn voetballende vrienden en familieleden krijgen helaas geen vervolg.
Kick Wilstra is wellicht de beste voetballer geweest die Nederland nooit heeft gehad.
Het trio Smit–Wilkes–Lenstra heeft nooit samengespeeld in een officiële interland. Op het moment dat de loopbanen van deze drie voetballers elkaar kruisen gooit de Tweede Wereldoorlog roet in het eten. Van 1940 tot en met 1946 speelt het Nederlands elftal geen wedstrijden.
De enige keer dat ze voor hetzelfde team uitkomen is tijdens een oefenwedstrijd op 27 februari 1946 van het Bondseftal tegen de Zwaluwen. Het Bondselftal wint met 4-3, waarvan 2 doelpunten van Lenstra en 1 van Wilkes. Smit, Wilkes en Lenstra worden daarna geselecteerd voor een officiële interland tegen Luxemburg, maar daarvoor haakt Smit af vanwege een blessure.
Zo wordt het trio alleen in de naam van Kick Wilstra verbonden. Smit speelt uiteindelijk 29 interlands, waarvan twee ná de oorlog. Lenstra komt tot 47 wedstrijden in Oranje, waarvan twee vóór de oorlogsjaren. Wilkes tenslotte debuteert in 1946.

9 opmerkingen:

 1. It was a fantastic tribute! i wonder Kick ever played in European Cup Final and won the FA Cup Final at Wembley with Malton Roovers?
  The World Cup story also must have benn exciting! What about the nexts WC in Switzerland 1954 and Brazil 1958 (with Pele), Kick was there for KNVB??
  Thats the best comic story ever!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yes, Kick won the Cupfinal with Malton Rovers at Wembley against Preston Villa. Malton Rovers won with 4-3. Kick scored all goals for Malton Rovers. But the World War II started. After World War II Kick went back to Victoria.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow!that must have been an amazing hat-trick victory in Wembley! Erwin, did ever Kick managed to lead Victoria or Titan to a European Cup Final? The World Cup story u describe was incredible, maybe the first WC comic story ever...After WC 1950, u know if he got it to next World Cups?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. The comic 'Kick Wilstra' appeared in a newspaper from 1949 till 1955. Kick made Titan champion form Italy. But there was no Champions League before 1956. So he never could win a European Cup Final. After World Cup 1950 he never played a World Cup anymore.
  In 1953 he appears in the FIFA-11 against England. The FIFA-11 won the game 7-2. In 1954 he goes back to Holland palying as a proffesional footbalplayer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. what a pity Kick didn t become European or World Champion ever! I know he played under Dutch coach Nielsen and against stars of his area as the Italians Durando, Josso or watched England keeper Frank Wilburn playing for Hyde Park Rangers at FA Cup Final. Erwin, u know other big clubs or famous international players he played against,alongside (in the FIFA-11 or the Brazilian World Cup)? Some extra details about the 1950 World Cup? I think Wilstra was much better than Roel Djikstra...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. The only names I know by haert are Stanley Matthews and Cor van de Hart.

  And Kick was much better than Roel Dijkstra or Ronnie Hansen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I think it was Cor van der Hart, en Roel Wiersma.
   Kick was the best, I dó remember that,
   greetz Peter 'Wilstra' Samuel

   Verwijderen
  2. Hi Peter!
   this info was amanzing! Do u remember other details about Wilstra? In Italy he won only 1 title with Titan, in Holland which were his biggest rival clubs? any other milestone on an international level with KNVB?

   Verwijderen
 7. Erwin can i ask u smt more for this legendary player? u remember any other games he played with Dutch team against any other national teams? is ti right he had 29 caps and about 40 goals in international level?
  how great would be if he had played (in the newspaper i mean) versus players like Pele or Garrincha!!

  BeantwoordenVerwijderen