donderdag 10 februari 2011

Friese voorouders - Luuk de Jong

Luuk de Jong is geboren op 27 augustus 1990 in Aigle (Zwitserland) als zoon van George de Jong en Loekie Raterink. Zijn vader is geboren in het Friese Rottum.

Beide ouders zijn volleybalinternational geweest. In 1982 gaan ze naar Zwitserland waar ze allebei gymleraar en volleyballer worden. George wordt er later nog volleybalcoach. Hun zonen Siem en Luuk zijn allebei geboren in Zwitserland. In 1995 gaan ze terug naar Nederland. Ze gaan wonen in Doetinchem.

Siem en Luuk gaan voetballen bij DZC '68 en vanaf de D-pupillen in de jeugdopleiding van De Graafschap. Het balgevoel hebben ze van hun moeder. De Friese nuchterheid en de werklust van hun vader.
Luuk begint zijn profcarrière in 2008 bij De Graafschap. Hij speelt hier 14 wedstrijden in de hoofdmacht. Het oog van FC Twente valt op de jonge aanvaller. In het begin moet hij wennen aan het hogere niveau, maar in de loop van het seizoen verovert hij een basisplaats. Het wordt een schitterend seizoen. Op de laatste wedstrijddag spant het erom of hij of zijn broer Siem met Ajax landskampioen zal worden. FC Twente trekt uiteindelijk aan het langste eind. Ajax wint als troostprijs de KNVB-beker.

Luuk komt al snel uit voor Jong Oranje. Aanvankelijk zit hij bij de voorselectie van het Nederlands elftal voor de wedstrijd tegen Oostenrijk, maar hij valt af. Door het afmelden van Robin van Persie wordt hij alsnog opgeroepen.
Op woensdag 9 februari 2011 maakt Luuk de Jong zijn debuut voor het Nederlands elftal. Bondscoach Van marwijk laat Luuk het laatste kwartier meespelen in de interland tegen Oostenrijk. Hij valt in voor Dirk Kuijt.
Naast Luuk de Jong maakt ook Kevin Strootman zijn debuut.

Luuk heeft waarschijnlijk een goede indruk gemaakt op de bondscoach, want hij zit bij de voorselectie voor de interlands tegen Hongarije op 25 en 29 maart 2011. Op 18 maart hoort hij dat hij niet bij de uiteindelijke selectie zit. Door blessures van Arjen Robben, Theo Janssen en Klaas-Jan Huntelaar wordt hij op 21 maart weer bij de selectie gevoegd. Beide wedstrijden komt hij niet in actie.

De finale om de KNVB-beker wordt gewonnen door Luuk. FC Twente wint in de verlenging met 3-2.
De competitie wordt op de allerlaatste speeldag beslist in een onderling duel tussen Ajax en FC Twente. Nog nooit is de ontknoping zo spannend geweest. Ajax moet winnen. FC Twente heeft genoeg aan een gelijkspel. Het wordt uiteindelijk de wedstrijd van Siem de Jong. Met twee doelpunten heeft hij een groot aandeel in de 3-1 winst voor Ajax. Luuk speelt een teleurstellende wedstrijd.

Ondertussen is Luuk ook weer opgenomen in de voorlopige selectie voor een trip naar Zuid-Amerika. Oranje speelt op 4 juni een oefenwedstrijd tegen Brazilië en op 8 juni tegen Uruguay. Op 23 mei 2011 wordt bekend dat hij bij de definitieve selectie zit.

Op 8 juni krijgt Luuk voor de tweede keer speeltijd in het Nederlands elftal. De laatste tien minuten valt hij in voor Klaas-Jan Huntelaar. In deze korte tijd wordt er door beide elftallen gescoord. Na de wedstrijd worden er nog strafschoppen genomen voor de Copa Confraternidad. Nederland verliest de penalty-serie, maar Luuk schiet zijn strafschop raak.Op 2 september 2011 is Luuk vanaf de reservebank getuige van de grootste overwinning ooit van het Nederlands elftal. Er wordt met 11-0 gewonnen van San Marino.
In de interland tegen Finland op 6 september 2011 valt Luuk in de 65e minuut in voor Huntelaar. Luuk is een beetje ongelukkig in zijn eerste balaannames. Maar het Nederlands elftal speelt in zijn geheel niet zíjn beste wedstrijd. Tegen 10 Finnen lukt het in de tweede helft niet om tot scoren te komen. Totdat in de laatste minuut Luuk zijn eerste interlanddoelpunt maakt uit een voorzet van Elia. De eindstand komt hiermee op 0-2.Op 22 mei 2012 is er een oefenwedstrijd tegen Bayern München. Deze wedstrijd is een goedmakertje naar aanleiding van de blessure van Arjen Robben na het WK 2010 van de KNVB tegenover de Duitse club. In de tweede helft spelen Luuk en Siem de Jong voor het eerst samen in het Nederlands elftal. Helaas telt deze wedstrijd niet mee voor het aantal interlands.

Op 26 mei 2012 maakt bondscoach Van Marwijk bekend dat Luuk bij de eindselectie zit voor het EK in Polen en Oekraïne.
Tijdens het EK komt Luuk niet in actie.

Of Luuk in het seizoen 2012/2013 ook nog bij FC Twente speelt is de vraag. Er is met name interesse getoond door Newcastle United, Borussia Mönchengladbach en Benfica.
Op 18 juli 2012 wordt bekend dat Luuk De Jong een contract heeft getekend voor 5 jaar bij Borussia Mönchengladbach.
Voor de oefeninterland tegen België op 15 augustus 2012 wordt Luuk niet geselecteerd door de nieuwe bondscoach Louis van Gaal. Wel komt hij uit voor Jong Oranje.
In eerste instantie wordt hij ook niet geselecteerd voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Turkije (7 september 2012) en Hongarije (11 september 2012), maar door het uitvallen van Bas Dost wordt hij alsnog opgeroepen.


Luuk de Jong heeft niet zo'n gelukkig seizoen bij Borussia Mönchengladbach. De laatste maanden van het seizoen zit de aanvaller veel op de bank. In 23 wedstrijden weet hij slechts zes keer te scoren. Daarmee heeft hij zijn belofte nog niet waar gemaakt. De Duitse club toont in de zomer van 2013 belangstelling voor zijn broer Siem.

In het tweede seizoen speelt Luuk ook nauwelijks bij Borussia Mönchengladbach. De geruchten over een vertrek nemen toe. Hij wordt onder andere in verband gebracht met PSV en Ajax.
Zelf wil hij vechten voor zijn kans. Hij is niet met een vertrek bezig en wil slagen bij de Duitse club.

In januari 2014 huurt Newcastle United Luuk de Jong met de optie tot koop. Hij speelt 12 wedstrijden voor de Engelse club maar weet niet te scoren. Newcastle United gaat de optie tot koop niet lichten. Ook bij Borussia Mönchengladbach hoeft hij niet meer op een kans te rekenen. Luuk heeft nog een contract tot juli 2017 maar lijkt op zoek te kunnen naar een nieuwe club.

PSV doet in de zomerstop alle moeite om de spits in te lijven. Op 10 juli 2014 bereiken de clubs een principe-akkoord. PSV betaalt ongeveer 5,5 miljoen euro aan Borussia Mönchengladbach. Op 12 juli tekent Luuk een contract voor 5 jaar bij PSV.

Ruim 2,5 jaar nadat hij voor het laatst minuten maakt in Oranje, is Luuk de Jong op 10 november 2014 weer bij de nationale selectie gehaald. De spits van PSV is door bondscoach Guus Hiddink toegevoegd aan de groep. Hij is opgeroepen omdat Nigel de Jong zich geblesseerd heeft afgemeld. De keuze voor Luuk is opvallend, aangezien de spits een compleet andere voetballer is dan de uitgevallen middenvelder Nigel de Jong. Bovendien is hij al een tijdje uit beeld bij de nationale ploeg. Ook bij de volgende duels tegen Turkije en Spanje zit hij bij de selectie. Hij komt niet aan het speelminuten.

Op 18 april 2015 wordt PSV kampioen. Luuk heeft met zijn doelpunten en assists een groot aandeel in het succes van de club.

Na een afwezigheid van meer dan drie jaar maakt Luuk zijn rentree in het Nederlands elftal. Hij valt in de 78e minuut in bij de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten. Een 3-2 voorsprong wordt in de laatste 2 minuten uit handen gegeven.

De kwalificatiereeks voor het EK 2016 in Frankrijk verloopt dramatisch. Hiddink is aan de kant gezet en opgevolgd door zijn assistent Danny Blind. Op 6 september valt Luuk in de 75e minuut in bij het cruciale uitduel tegen Turkije. De stand is dan al 2-0 door persoonlijke fouten. Luuk krijgt 1 kans. Zijn kopbal gaat net voorlangs. Nederland verliest uiteindelijk met 3-0.

Op 25 maart 2016 speelt Nederland een oefenwedstrijd tegen Frankrijk. De wedstrijd staat in het teken van het overlijden van Johan Cruijff op 24 maart en de terreuraanslagen in Brussel van 22 maart. Tussen de twee indrukwekkende minuten is Oranje niet in staat om op voetballend vlak een eerbetoon te geven aan Nederlands grootste voetballer ooit. Binnen 14 minuten staat het al 0-2.
In de rust besluit Blind af te stappen van '5-3-2' en stuurt zijn team de kleedkamer uit in de vertrouwde 4-3-3 formatie. Het heeft direct effect. Luuk de Jong, in de eerste helft nog volledig onzichtbaar, kopt na een minuut spelen al de aansluitingstreffer tegen de touwen. Uit een vrije trap raakt de spits van PSV de bal half met de arm, maar het feestje gaat door: 1-2. Uiteindelijk verliest Nederland de wedstrijd met 2-3.

In de volgende wedstrijd tegen Engeland moet hij genoegen nemen met een plek op de reservebank.
Op 27 mei mag Luuk in de oefeninterland tegen Ierland de laatste acht minuten invallen. Uit een voorzet van Willems scoort hij de gelijkmaker.
Bondscoach Blind lijkt voor Vincent Janssen te kiezen voor de spitspositie. De Jong heeft af en toe invalbeurten. Zo ook op 4 juni 2016 tegen Oostenrijk. Hij lost Janssen 25 minuten voor het eindsignaal af en speelt prima. De spits van PSV heeft een groot aandeel in de 0-2. Hij remt de voorzet van Promes vanaf links iets af, waarmee hij Wijnaldum in stelling brengt om te scoren.

Op 22 augustus 2016 is de komst van Siem de Jong naar PSV rond. Hij wordt voor een seizoen gehuurd van Newcastle United. Het wordt de eerste keer dat Siem en Luuk in het betaald voetbal voor dezelfde club spelen.

Voor het eerst in hun loopbaan spelen Luuk en Siem de Jong dit seizoen samen, in het shirt van PSV. Een doorslaand succes is het nog niet: Luuk scoort in de eerste seizoenshelft slechts vier keer, terwijl Siem in Eindhoven geregeld met blessures kampt. Toch hebben ze de hoop op een goede afloop nog niet opgegeven.
"We zijn heel gelukkig dat PSV ons de kans heeft gegeven om dit seizoen samen te spelen. Het doel is om het vertrouwen dat PSV in ons heeft gesteld terug te betalen met een kampioenschap", vervolgt Siem. "Zeven jaar op rij één van ons kampioen was al heel mooi, maar een achtste titel samen zou helemaal speciaal zijn."

Het gaat niet echt goed met Luuk de Jong in het nieuwe seizoen. Hij komt niet zo makkelijk tot scoren. Dat ga je aan zijn spel merken. Voor het Nederlands elftal komt hij daardoor ook niet meer in aanmerking.
Voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije wordt hij niet geselecteerd. Maar omdat Vincent Jansen te ziek is om te spelen wordt Luuk op het laatste moment opgeroepen. De uitwedstrijd wordt op 25 maart 2017 met 2-0 verloren. Het WK raakt hierdoor uit zicht. Luuk mag de laatste 20 minuten opdraven.


In augustus 2017 staat Luuk de Jong in de belangstelling van Crystal Palace, de club van trainer Frank de Boer. Ook het Duitse Hannover 96 heeft interesse. Bij PSV is hij geen basisspeler meer. Hij mag vertrekken. Het lijkt erop dat hij naar Girondins Bordeaux zal gaan, maar op 27 augustus 2017 maakt de club bekend dat hij niet komt.
Luuk de Jong moet zich bij PSV, na het afketsen van de transfer naar Girondins Bordeaux, richten op de concurrentiestrijd met Jürgen Locadia. Voorlopig moet hij hem voor zich dulden in de spits. De Jong is vastberaden om in Eindhoven weer spits nummer één te worden.

Door blessures van de overige Nederlandse spitsen wordt Luuk weer opgeroepen voor de oefeninterlands in november 2017 tegen Schotland en Roemenië. In de laatste wedstrijd valt hij 28 minuten voor tijd in. Hij scoort uit een voorzet van Steven Berghuis.

Luuk de Jong vertrekt mogelijk deze winterstop bij PSV. Er is serieuze interesse van Club America uit Mexico voor de aanvaller. Uiteindelijk blijft Luuk bij PSV.


Statistisch overzicht

Loopbaan als speler

Seizoen Club
2008-2009 De Graafschap
2009-2010 FC Twente
2010-2011 FC Twente
2011-2012 FC Twente
2012-2013 Borussia Mönchengladbach
2013 Borussia Mönchengladbach
2014 Newcastle United
2014-2015 PSV
2015-2016 PSV
2016-2017 PSV
2017-2018 PSV

Club als international: FC Twente (7) en PSV

Nummer Datum Interland Uitslag Goals
1 09-02-2011 Nederland - Oostenrijk 3-1 -
2 08-06-2011 Uruguay - Nederland 1-1 -
3 06-09-2011 Finland - Nederland 0-2 1
4 11-10-2011 Zweden - Nederland 3-2 -
5 11-11-2011 Nederland - Zwitserland 0-0 -
6 15-11-2011 Duitsland - Nederland 3-0 -
7 29-02-2012 Engeland - Nederland 2-3 -
8 05-06-2015 Nederland - Verenigde Staten 3-4 -
9 06-09-2015 Turkije - Nederland 3-0 -
10 25-03-2016 Nederland - Frankrijk 2-3 1
11 27-05-2016 Ierland - Nederland 1-1 1
12 04-06-2016 Oostenrijk - Nederland 0-2 -
13 25-03-2017 Bulgarije - Nederland 2-0 -
14 14-11-2017 Roemenië - Nederland 0-3 1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten