zondag 9 januari 2011

Friese voorouders - Siem de Jong

Siem de Jong is geboren op 28 januari 1989 in Aigle (Zwitserland) als zoon van George de Jong en Loekie Raterink. Zijn vader is geboren in het Friese Rottum.

Beide ouders zijn volleybalinternational geweest. In 1982 gaan ze naar Zwitserland waar ze allebei gymleraar en volleyballer worden. George wordt er later nog volleybalcoach. Hun zonen Siem en Luuk (27 augustus 1990) zijn allebei geboren in Zwitserland. Siem gaat nog in Zwitserland voetballen bij FC Leysin. In 1995 gaan ze terug naar Nederland. Ze gaan wonen in Doetinchem.

Siem en Luuk gaan voetballen bij DZC '68 en vanaf de D-pupillen in de jeugdopleiding van De Graafschap. Het balgevoel hebben ze van hun moeder. De Friese nuchterheid en de werklust van hun vader.

Siem heeft veel diepgang zonder bal, een goed schot met zowel links als rechts en is een goede kopper.
Eind 2007 maakt hij zijn debuut als A-junior in de hoofdmacht van Ajax. Hij scoort de gelijkmaker tegen Sparta (2-2). Hij weet echter geen vaste positie te bemachtigen. Hij speelt links op het middenveld, achter de spits en ook als rechtsback.
Aanvankelijk weet Martin Jol ook niet waar hij Siem het beste kan laten voetballen. Hij staat tot januari 2010 niet in het basiselftal. Hierna staat hij twaalf wedstrijden op rij in de basis en alle wedstrijden worden gewonnen. Op de laatste wedstrijddag spant het erom of hij of zijn broer Luuk met FC Twente landskampioen zal worden. Zijn broer trekt uiteindelijk aan het langste eind. Siem wint als troostprijs de KNVB-beker.

In Jong Oranje heeft hij een vaste basisplaats verworven. Door zijn goede spel bij Ajax wordt hij in de media ook genoemd als mogelijke WK-ganger naar Zuid-Afrika.

Op woensdag 11 augustus 2010 maakt Siem de Jong zijn debuut voor het Nederlands elftal. Bondscoach Van marwijk heeft zijn vaste kern van internationals rust gegeven en experimenteert met een soort 'schaduwelftal'. Naast Siem de Jong maken nog zes internationals hun debuut in Donetsk: Jeffrey Bruma, Jeremain Lens, Ricky van Wolfswinkel, Erik Pieters, Leroy Fer en Roy Beerens.
Oranje houdt gastheer Oekraïne in de vriendschappelijke ontmoeting op een 1-1 gelijkspel. De Jong speelt een onopvallende wedstrijd achter de spits en wordt na een dik uur gewisseld voor Leroy Fer.

Het seizoen 2010-2011 draait weer uit op een broederstrijd. De finale van de KNVB beker wordt gespeeld tussen FC Twente en Ajax en de strijd om het kampioenschap gaat ook tussen deze twee clubs.

De finale om de KNVB-beker wordt gewonnen door Luuk. FC Twente wint in de verlenging met 3-2.
De competitie wordt op de allerlaatste speeldag beslist in een onderling duel tussen Ajax en FC Twente. Nog nooit is de ontknoping zo spannend geweest. Ajax moet winnen. FC Twente heeft genoeg aan een gelijkspel. Het wordt de wedstrijd van Siem de Jong. Met twee doelpunten heeft hij een groot aandeel in de 3-1 winst voor Ajax. Ajax wort hiermee voor de dertigste keer landskampioen.

Siem wordt door bondscoach Bert van Marwijk geselecteerd voor de voorselectie van het EK 2012 in Polen en Oekraïne. De verwachting is dat hij de uiteindelijke selectie niet zal halen.

Op 22 mei 2012 is er een oefenwedstrijd tegen Bayern München. Deze wedstrijd is een goedmakertje naar aanleiding van de blessure van Arjen Robben na het WK 2010 van de KNVB tegenover de Duitse club. In de tweede helft spelen Luuk en Siem de Jong voor het eerst samen in het Nederlands elftal. Helaas telt deze wedstrijd niet mee voor het aantal interlands.

Siem valt af voor de eindselectie. Hij gaat dus niet mee naar Polen en Oekraïne.

Hij wordt in maart 2013 voor het eerst weer opgeroepen voor het Nederlands elftal voor de WK-voorrondeduels tegen Estland en Roemenië. De Ajax-aanvoerder is erbij genomen als breekijzer. Op 26 maart 2013 valt Siem 5 minuten voor tijd in voor Robin van Persie. Na 2 jaar en 7 maanden maakt hij zijn rentree in Oranje. De wedstrijd tegen Roemenië wordt met 4-0 gewonnen.

Op 22 mei 2013 wordt Siem opgenomen in de selectie voor het Nederlands elftal voor de oefentrip naar Azië.
Op 7 juni 2013 valt hij in de 46e minuut in voor Wesley Sneijder. Elf minuten later maakt hij zijn eerste interlanddoelpunt in de wedstrijd tegen Indonesië. In de 67e minuut scoort hij weer op aangeven van Ruben Schaken.
In de wedstrijd tegen China op 11 juni 2013 staat hij in basis. In de 70e minuut wordt hij gewisseld voor Dirk Kuijt.

In de zomer van 2013 toont Borussia Mönchengladbach, de club waar zijn broer Luuk voetbalt, belangstelling. In juli zegt de aanvoerder van Ajax dat hij voorlopig nog niet denkt aan een transfer. In augustus raakt Siem ernstig geblesseerd. Hij heeft een klaplong. Naar verwachting moet hij zes weken rust nemen.

Door het afvallen van Dirk Kuijt wordt Siem opgeroepen voor de interlands van 16 en 19 november 2013. Omdat Robin ven Persie en Klaas-Jan Huntelaar ook geblesseerd zijn is de kans groot dat hij aan spelen toekomt.
Op 13 november start hij als spits in de interland tegen Japan. De wedstrijd eindigt in 2-2. Siem weet niet te scoren.
Ook op 19 november staat hij weer als spits opgesteld in de interland tegen Colombia. Vlak voor rust valt hij uit met hamstringblessure.

Op 1 juli 2014 wordt bekend gemaakt dat Siem de Jong voor Newcastle United gaat voetballen. Hij heeft een contract voor 6 jaar getekend.
Hij krijgt op een van de eerste trainingen in september 2014 een liesblessure. Er wordt gevreesd voor een scheur in zijn lies. Hij zal waarschijnlijk vier maanden niet kunnen spelen.
Hij begint net weer zijn minuutjes te pakken als hij in februari 2015 opnieuw een klaplong krijgt. Siem moet rekenen op een herstel van acht weken. Op 25 april 2015 maakt hij in de thuiswedstrijd tegen Swansea City zijn rentree. In de 74e minuut valt hij in. Na 13 speelminuten scoort hij.
Aan het eind van het seizoen degradeert Newcastle United naar de Championship.

Siem de Jong en blessures, het begint bijna een twee-eenheid te worden. Zijn verblijf bij Newcastle United is tot nut toe teleurstellend. Tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen heeft hij een hamstringblessure opgelopen tijdens een training.
Er doen in augustus 2016 geruchten de ronde over een transfer naar PSV. Op 22 augustus is de komst van Siem naar PSV rond. Hij wordt voor een seizoen gehuurd van Newcastle United. Het wordt de eerste keer dat Siem en Luuk in het betaald voetbal voor dezelfde club spelen.

Door het uitvallen van Luuk de Jong wordt Siem in oktober geselecteerd voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Frankrijk. Dit is opvallend, omdat hij tot dan toe slechts één hele wedstrijd voor PSV heeft gespeeld. Hij verwacht zelf geen speeltijd te krijgen.

Voor het eerst in hun loopbaan spelen Luuk en Siem de Jong dit seizoen samen, in het shirt van PSV. Een doorslaand succes is het nog niet: Luuk scoort in de eerste seizoenshelft slechts vier keer, terwijl Siem in Eindhoven geregeld met blessures kampt. Toch hebben ze de hoop op een goede afloop nog niet opgegeven.
"We zijn heel gelukkig dat PSV ons de kans heeft gegeven om dit seizoen samen te spelen. Het doel is om het vertrouwen dat PSV in ons heeft gesteld terug te betalen met een kampioenschap", vervolgt Siem. "Zeven jaar op rij één van ons kampioen was al heel mooi, maar een achtste titel samen zou helemaal speciaal zijn."

Uiteindelijk eindigt PSV op de derde plaats.
Na de verhuurperiode keert hij terug naar Newcastle United. Siem komt niet in de plannen van Newcastle United voor en op 18 augustus 2017 keert hij terug naar Ajax. hij heeft een driejarig contract getekend.Statistisch overzicht

Loopbaan als speler

Seizoen Club
2007-2008 Ajax
2008-2009 Ajax
2009-2010 Ajax
2010-2011 Ajax
2011-2012 Ajax
2012-2013 Ajax
2013-2014 Ajax
2014-2015 Newcastle United
2015-2016 Newcastle United
2016-2017 PSV
2017-2018 Ajax
2018-2019 Ajax

Club als international: Ajax

Nummer Datum Interland Uitslag Goals
1 11-08-2010 Oekraïne - Nederland 1-1 -
2 26-03-2013 Nederland - Roemenië 4-0 -
3 07-06-2013 Indonesië - Nederland 0-3 2
4 11-06-2013 China - Nederland 0-2 -
5 16-11-2013 Nederland - Japan 2-2 -
6 19-11-2013 Nederland - Colombia 0-0 -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten