maandag 23 december 2019

Friezen in het betaalde voetbal - 1954/1955

Invoering betaald voetbal in Nederland

In het seizoen 1954/1955 starten twee bonden (KNVB en NBVB) hun eigen competitie. De NBVB (Nederlandse Beroeps Voetbal Bond) is opgericht op 20 december 1953, omdat de KNVB geen betaald voetbal wil in Nederland. De NBVB bestaat uit de volgende clubs: Alkmaar '54, BVC Amsterdam, Fortuna '54, De Graafschap, Den Haag, Rapid '54, BVC Rotterdam, Twentse Profs, Utrecht en Venlo '54. Van deze clubs bestaat alleen De Graafschap nog als onafhankelijke voetbalclub.

Op 25 november 1954 fuseren beide bonden. In december wordt gestart met de nieuwe competitie. Alle 56 clubs worden willekeurig ingedeeld in een van de vier poules van de Eerste Klasse. De 9 hoogst geklasseerde clubs van elke poule spelen in het seizoen 1955/56 in de Hoofdklasse, zodat er 36 clubs in de Hoofdklasse uitkomen. Alle overige clubs en de kampioenen van de Tweede Klasse worden ingedeeld in de Eerste Klasse.

De clubs spelen meestal met voetballers uit de regio. De meeste Friezen zijn dan ook te vinden bij VV Heerenveen en VV Leeuwarden. Voor zover een en ander te achterhalen is spelen de Friezen in het seizoen 1954/1955 bij de volgende clubs:


Eerste Klasse

AGOVV: Sietze de Vries

GVAV: Jan Jeltema

VV Heerenveen: Cor Blaauw, Marten Brandsma, Henk Hielkema, Hans Hoekstra, Imke de Jong, Abe Lenstra, Jisk Liemburg, Atze van der Meer, Wim Molenaar, Henk Nijenhuis, Klaas Ringia, Homme Siebenga, Gilles Veenstra, Sjoerd Veenstra, Piet Zwerver

VV Leeuwarden: Pier Alma, Hampie Bakker, Hennie Born, Jan de Groot, Jitze de Groot, Arp Hiemstra, Jan Hoekema, Willem Jansen, Koene Koopman, Gerrit Kramer, Kees van der Leij, Rinke Schaafsma, Cor Woudstra, Theo Ydema, Sake Zittema

VV Veendam: Sietze de Jong



Geen opmerkingen:

Een reactie posten