zondag 29 december 2019

Friezen in het betaalde voetbal - 1956/1957

De Eredivisie is in 1956 opgericht samen met de Eerste Divisie en de Tweede Divisie, toen het betaald voetbal in Nederland, twee jaar na de introductie in 1954, zijn nieuwe vorm kreeg. In het begin bestaat de Eerste Divisie uit twee afdelingen met normaal gesproken elk zestien elftallen. In 1960 worden dat achttien elftallen, maar vanaf 1962 word de Eerste Divisie teruggebracht tot één afdeling, met zestien elftallen. In 1972 word de Eerste Divisie de laagste afdeling van het betaald voetbal in Nederland. De Tweede Divisie begint met twee afdelingen: de Tweede Divisie A en de Tweede Divisie B, elk met vijftien elftallen. In seizoen 1960/61 en 1961/62 was er één Tweede Divisie, tussen 1962/63 en 1965/66 weer twee afdelingen met elk zeventien clubs en met ingang van 1966/67 word de Tweede Divisie definitief teruggebracht tot één afdeling, met 23 clubs. Na het seizoen 1970/71 word de Tweede Divisie opgeheven, vanwege aangekondigde saneringen in het betaalde voetbal. Een groot aantal clubs die dat seizoen in de competitie spelen worden (gedwongen) teruggezet naar de amateurs. De anderen gaan naar de Eerste Divisie.


De clubs die in het afgelopen seizoen op de plaatsen 1 t/m 8 zijn geëindigd in de twee Hoofdklasse-poules komen uit in het seizoen 1956/1957 uit in de Eredivisie. De overige clubs uit de hoofdklasse komen uit in de Eerste divisie. De clubs van de Eerste Klasse komen uit in de Tweede Divisie.

De clubs spelen meestal met voetballers uit de regio. De meeste Friezen zijn dan ook te vinden bij VV Heerenveen en VV Leeuwarden, die beide uitkomen in de Tweede Divisie. Voor zover een en ander te achterhalen is spelen de Friezen in het seizoen 1956/1957 bij de volgende clubs:


Eredivisie


SC Enschede: Abe Lenstra

GVAV: Jan Jeltema



Eerste Divisie

AGOVV: Sietze de Vries



Tweede Divisie

Be Quick: Kees van der Leij

VV Heerenveen: Cor Blaauw, Henk Hielkema, Anne Hoekstra, Henk Hofma, Klaas de Jong, Atze van der Meer, Henk Nijenhuis, Harm Postma, Klaas Ringia, Anne Santema, Homme Siebenga, Gilles Veenstra, Sjoerd Veenstra, Jaap Waslander

VV Leeuwarden: Pier Alma, Hampie Bakker, Jitze de Groot, Arp Hiemstra, Jan Hoekema, Willem Jansen, Koene Koopman, Rinke Schaafsma, Geert van der Veen, Cor Woudstra, Theo Ydema, Sip van der Zee

VV Veendam: Sietze de Jong





Geen opmerkingen:

Een reactie posten