zondag 12 december 2010

Friezinnen in Oranje - Tineke de Haan

Tineke de Haan wordt gezien als de eerste Friese international. Zij heeft ook in het Nederlands vrouwenelftal gevoetbald, maar deze wedstrijd geldt nog niet als officiƫle interland. Op 26 augustus 1972 speelt zij in Blokzijl een wedstrijd tegen de West-Duitse kampioen Lackhausen. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de festiviteiten rond het driehonderdjarig stadsrecht van Blokzijl. Voor ongeveer 1200 toeschouwers speelt Tineke de Haan een glanspartij. Mede door haar loopt de score op tot 6-0.
Hoeveel "interlands" Tineke de Haan heeft gespeeld is niet duidelijk, omdat hier geen gegevens van zijn bijgehouden.

Trijntje Hiddinga is geboren op 6 juli 1947 in Tjalleberd als dochter van Folkert Hiddinga en Jacoba Oenema.
In haar jeugd doet ze aan schaatsen en atletiek. Als ze zestien is krijgt ze een zwaar ongeluk met een trekker. Het kost haar teveel kracht en tijd om weer op het oude niveau terug te komen. Verder zit ze ook nog op de kweekschool in Leeuwarden.

Op de kweekschool komt ze in aanraking met handbal. Deze sport steelt het hart van de kleine Friezin en ze sluit zich aan bij Meteoor in Leeuwarden. Al gauw behoort ze tot de top van Friesland.

Op 8 september 1971 trouwt zij met Roelof de Haan, voetballer bij Heerenveen. Na haar huwelijk handbalt ze bij Hellas ’57 en voetbalt ze bij WWS uit Wirdum. Ze wordt gezien als de Cruijff van het vrouwenvoetbal.
Als voetbalster haalt ze het Nederlands vrouwenelftal. Ze kiest uiteindelijk voor het handbal. In januari 1975 bevalt ze van een dochter. Daarna voetbalt ze weer even bij DTD uit Jelsum. In november 1976 bevalt ze van een zoon.
In 1978 stapt ze over op zaalvoetbal bij Toss.Statistisch overzicht

Loopbaan als speelster

Seizoen Club
1971-1972 WWS
1972-1973 WWS
1975 DTD

Club als "international": WWS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten