vrijdag 10 december 2010

Friezinnen in Oranje

Pas in 1971 krijgt het vrouwenvoetbal een eigen plek binnen de KNVB. In het begin lijkt het er niet op dat in Friesland een competitie van de grond zalkunnen komen. Er hebben zich maar vier verenigingen aangemeld: WWS uit Wirdum, De Blesse, Wolvega en VCV uit Veenwouden.

De FVB doet een oproep aan alle Friese voetbalclubs. Deze heeft succes. De competitie kan van start gaan met vijftien verenigingen, verdeeld over twee klassen. FFS uit Vegelinsoord en ONB uit Drachten worden eerste in hun klasse. ONB wordt uiteindelijk de eerste kampioen van het vrouwenvoetbal in Friesland. WWS wordt de eerste bekerwinnaar.

Twee jaar later zijn er al 36 verenigingen lid. Daarna zet weer een lichte daling in.

Veel vrouwen zijn in een opwelling lid geworden. Na verloop van tijd komt er automatisch een terugslag. Daarnaast zijn er de specifieke vrouwenproblemen. Ze krijgen verkering, trouwen, worden zwanger. Het vrouwenvoetbal heeft hier niet onder geleden. Integendeel het is de meest populaire sport onder meisjes en vrouwen.

Het Nederlands vrouwenelftal telt internationaal nauwelijks mee. Alle beste speelsters zijn verdeeld over één hoofdklasse van twaalf teams. Bondscoach Vera Pauw zet zich enorm in om het vrouwenvoetbal op een hoger niveau te tillen.

Op 20 maart 2007 wordt de Eredivisie Vrouwen opgericht. Er doen zes ploegen aan mee: ADO Den Haag, AZ, SC Heerenveen, FC Twente, FC Utrecht en Willem II.

Dit pakt goed uit want voor het eerst in de geschiedenis plaatst een Nederlands vrouwenelftal zich voor de eindronde van een EK. Tijdens het EK 2009 in Finland presteren de vrouwen zo goed dat ze van het NOC*NSF de A-status krijgen. Dit houdt in dat de vrouwen zich nog beter kunnen ontwikkelen in de toekomst. Zij krijgen betere faciliteiten, kunnen meer trainen en zullen waarschijnlijk ook een hogere vergoeding krijgen. Ze krijgen een minimumuitkering van 875 Euro per maand, 350 Euro onkostenvergoeding en 60 dagen onbetaald verlof.

Wanneer Nederland de eerste interland heeft gespeeld is onduidelijk, volgens de Franse voetbalbond en de FIFA is dat op 17 april 1971. In Hazebrouck verliest het Nederlands elftal met 4-0.

Volgens de KNVB wordt de eerste officiële interland op 9 november 1973 gespeeld in Maidenhead. De oefenwedstrijd wordt verloren met 1-0.

Er zijn genoeg Friezinnen die meedoen aan de selectiewedstrijden in Zeist, maar tot een definitieve selectie brengen ze het niet. Sommigen kunnen wel goed voetballen, maar je moet jezelf ook manifesteren. Dat zit er niet zo in bij noorderlingen. Westerlingen hebben dat veel meer, die treden eerder op de voorgrond.

Aanvankelijk behoren ploegen als MKV’29 en ONB tot de Nederlandse top, maar daarna voetballen er bijna geen Friese clubs meer op het hoogste amateurniveau.

In 2010 is er in de Hoofdklasse geen Friese club en zijn er in de Eerste Klasse maar twee clubs actief: Be Quick Dokkum en Oerterp.

De administratie van het vrouwenvoetbal is niet zo goed georganiseerd als bij het mannenvoetbal. Er is een lijst met namen van speelsters die in het Nederlands vrouwenelftal hadden gespeeld, maar waar ze zijn geboren staat er jammer genoeg niet bij. Het aantal interlands en doelpunten staat wel aangegeven, maar wanneer ze international zijn niet.

Een Friezin haalt Oranje net niet: Trienke de Jong voetbalt bij ONB als ze wordt geselecteerd voor Oranje. Ze heeft tweemaal bij de selectie van het Nederlands vrouwenelftal gezeten. Zij komt echter niet tot speelminuten in de wedstrijden op 17 september 1987 tegen Zwitserland (4-1 winst) en op 30 september 1987 tegen Zweden (0-0).

Toch heb ik een aantal Friese speelsters kunnen achterhalen.


Meer lezen over vrouwenvoetbal:

Hard Gras 67. Eerst de vrouw dan de bal (Nieuw Amsterdam, 2009)







KNVB. Jubileumboek vrouwenvoetbal. (KNVB, 1997)


Pauw, Vera en Welmoed de Lang. De voetbalvrouwen komen eraan. Hoe meisjesdromen werkelijkheid worden. (Tirion Sport, 2009)








Schots, Mik. Vrouwen aan de bal. Het verhaal van vrouwenvoetbal in Nederland. (AmstelSport, 2009)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten