maandag 27 december 2010

De andere Lenstra

Jan Lenstra is geboren op 28 april 1919 in Heerenveen als zoon van Mindert Lenstra en Janke Suierveld. Al van jongsaf zijn Jan en Abe aan het voetballen. Koppen, schoppen, links, rechts.
In 1936 debuteert Jan samen met Abe in het eerste elftal van VV Heerenveen. Jan als rechtsbuiten, Abe als rechtsbinnen. In het begin vraagt menig tegenstander zich af wat Heerenveen toch met die twee kinderen in het elftal moet. Twee jongens die sprekend op elkaar lijken en elkaar voor de wedstrijd behendig de bal toespelen. Het duurt niet lang of heel Friesland weet van het bestaan van de 15- en 16-jarige broers af.
Toch verschillen ze wel van karakter. Jan is 'ruig en onverschillig'. Ook heeft Jan een potig postuur. Hij houdt wel van een praatje en een drankje op zijn tijd.
In 1938 komt Jan in de achterhoede terecht. Hij zal de rechtsachterpositie tot zjn grote spijt niet meer verlaten.

Nieuwsblad van Friesland (11-06-1947)


In 1939 vervult Jan zijn dienstplicht. Abe krijgt volledige vrijstelling van dienst. Als Jan wordt opgeroepen voor algehele mobilisatie tussen 28 augustus 1939 en 10 mei 1940 wordt Abe ambtenaar.
In mei 1940 vecht Jan mee in de Slag om de Grebbeberg. Op 25 juni 1942 trouwt hij met Jeltje Spijker. Een jaar later krijgen ze hun eerste van in totaal zeven kinderen: 4 zoons en 3 dochters.
Als Abe trouwt met Hiltje Wisman groeien de twee broers uit elkaar. Jan heeft een hekel aan Hiltje en verwijt haar dat Abe is veranderd door haar. Hiltje zegt dat Jan gewoon jaloers is op zijn veel talentvollere broer. Hoe dan ook, Jan is niet op de hoogte van het overlijden van zijn broer in september 1985. Hij hoort dit toevallig via het journaal.

Jan Lenstra blijft tot 1950 voetballen in het eerste elftal van Heerenveen. Hij behoort altijd tot de betere spelers en is een van de steunpilaren van het succesvolle team.
In februari 1947 krijgt de stoere en technische verdediger van Heerenveen een uitnodiging voor een centrale training van het Nederlands elftal. Hij is een van de vijf potentiƫle rechtsbacks uit wie een keuze moet worden gemaakt. De uiteindelijke keus valt op Jeu van Bun en als reserve Jan Potharst.
In 1951 krijgt hij een baan bij Bruynzeel en verhuist hij naar Zaandam. In het begin alleen. later volgt zijn familie.
In december 2008 krijgt hij een beroerte. Hij komt in een verzorgingstehuis. Hij is nooit in het Abe Lenstrastadion geweest. Hij is verbitterd over SC Heerenveen, omdat hij sinds zijn vertrek nooit meer iets van de club heeft gehoord. Nu is het te laat. De eens oersterke kerel is een broos mannetje geworden.
Jan is overleden op 17 december 2010 in Zaandam, 91 jaar oud.


1 opmerking:

  1. Weet niet hoe ik je moet mailen, maar... Wat een bijzondere site is dit! Zeldzaam! Geweldig wat een research! Ben zelf aan het zoeken naar het ontstaan van "voetbal in Bolsward". Mocht je links weten of info hebben, dan hou ik me aanbevolen!
    Groet, Johan

    BeantwoordenVerwijderen