donderdag 5 augustus 2010

Friese internationals

De vraag welke Fries ooit in het Nederlands elftal heeft gevoetbald zullen de meeste mensen beantwoorden met Abe Lenstra. Deze eigenzinnige Fries is dan ook wel de bekendste Friese voetballer. Hierna zullen nog Roosenburg en Hofma volgen. Een enkeling zal nog Huistra of Zuidema noemen, maar dan houdt het wel op.

Abe Lenstra wordt nog steeds gezien als een van de grootste voetballers van Nederland. Het is allemaal begonnen bij het eerste elftal van VV Heerenveen waarin hij debuteert op 15-jarige leeftijd. Op zijn negentiende speelt hij voor het eerst in het Nederlands elftal. Samen met Faas Wilkes en Kees Rijvers vormt hij het hart van de Nederlandse aanval. Ze worden daarom ook wel het 'gouden binnentrio' genoemd. Sinds de dood van Abe Lenstra in 1985 is hij nog niet vergeten. Zo wordt hij in 2000 als enige overleden speler opgenomen in de 'Oranje van de Eeuw'-selectie die Cruijff samenstelt. Ook wordt in 1994 het nieuwe stadion van SC Heerenveen het Abe Lenstra Stadion genoemd. Voor het stadion staat ook nog eens een standbeeld van Lenstra.





Friezen in Oranje
Maar hoeveel geboren Friezen hebben het Oranje shirt aangetrokken sinds de eerste officiële interland in 1905? Het antwoord op deze vraag komt als Jan Kromkamp wordt opgeroepen voor een oefenduel tegen Zweden op 18 augustus 2004. De 23-jarige in Makkinga geboren rechtsback van AZ wordt daarmee de tiende Fries in de historie die het Oranjeshirt mag dragen.
Legendarische spelers als Abe Lenstra, André Roosenburg, Germ Hofma, Wytse Couperus, Theo de Jong, Johan Zuidema, Oekie Hoekema, Piet Wildschut en Pieter Huistra gaan hem voor.

Op 17 mei 1950 staan er zelfs drie Friezen in de voorhoede van het Nederlands elftal: André Roosenburg rechtsbuiten, Abe Lenstra linksbinnen en Germ Hofma linksbuiten. Twee aanvallers van Heerenveen, één van Sneek. Het is voor Friesland mooi, want als Fries moet je altijd twee keer zo goed zijn om in Oranje te spelen.
Omdat Engeland met een B-team naar Amsterdam komt, heeft de wedstrijd een officieus karakter. Roosenburg en Lenstra scoren beiden één keer en voor Hofma is het een geslaagd debuut.


Nederland tegen Engeland 3-0, Nederlands elftal

17 mei 1950: Nederland - Engeland B 3-0
Vanaf links: Kees Rijvers, Germ Hofma, Jan Potharst, Cock van der Hoeven, Piet van der Sluijs, Abe Lenstra, Rinus Terlouw, André Roosenburg, Rinus Michels, Piet Kraak en Joop Stoffelen
FOTO: Henk Blansjaar


Fries
Wat is een Fries? Wanneer ben je een Fries? Als je in Friesland geboren bent ben je zeker een Fries. Als je (voor)ouders Fries zijn heb je Friese wortels. Maar ben je ook Fries als je in Friesland woont maar daar niet geboren bent?
Voor mijn zoektocht ga ik in eerste instantie uit van geboren Friezen. Verder zijn Friezen die buiten Friesland wonen trots op hun Friese identiteit. Als je de stamboom van vele internationals napluist kom je ook bij Friese voorouders terecht.


Meer lezen over de Friese identiteit:

Betten, Erik. De Fries. Op zoek naar de Friese identiteit (Wijdemeer, 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten