zondag 8 augustus 2010

Net geen Friese internationals

Andere getalenteerde spelers zoals Wim Overmeer, Monti Dijkstra, Jan Lenstra, Gerard Bruins, Pier Alma, Foeke Booy, Nico-Jan Hoogma en Jelle ten Rouwelaar halen het net niet.


Willem Jacques David (Wim) Overmeer is geboren op 13 september 1899 in Leeuwarden als zoon van Thomas Arnoldus Overmeer en Josina Maria Antonetta Brochard. Wim is de keeper van LAC Frisia. Als eerste Friese voetbalclub gaat LAC Frisia in 1925 een gooi doen naar het kampioenschap van Nederland. Frisia moet het opnemen tegen NAC, Sparta, Go Ahead en HBS. Geen enkele speler van Frisia zit in 1925 ook maar in de buurt van het Nederlands elftal. De enige Frisiaan die al een klein beetje aan het niveau heeft mogen ruiken is Wim Overmeer. In 1924 speelt hij in Parijs mee met het Zwaluwenelftal, maar het Nederlands elftal is een brug te ver. Wim begint in 1920 als linkermiddenvelder. Twee jaar later komt hij in het doel te staan. Deze plek houdt hij tot 1928. In juni 1965 komt hij door een ongeval om het leven. Het zal tot 1939 duren voor de eerste Fries weer voor Oranje in aanmerking komt. Tot die tijd wordt het voetbal in Friesland door de Nederlands Elftal-commissie als bedroevend slecht ervaren.


Semi-interlands


NummerDatum InterlandUitslagGoals
124-05-1925Noord-Nederland - Noord-Duitsland3-1-




Hendrik Ernst (Monti) Dijkstra is geboren op 18 december 1912 in Huizum. Vanaf zijn vijftiende jaar speelt hij in de hoofdmacht van FVC. Hij begint als rechtsbinnen, maar al na enkele wedstrijden komt hij op zijn lievelingspositie van spil te staan. Hij brengt het al snel tot het Friese elftal en zelfs eenmaal wordt hij uitverkozen voor het noordelijk elftal. Bob Glendenning, de bondscoach van het Nederlands elftal, ziet in hem zelfs de beste spil van het noorden en wil hem graag aan de selectie toevoegen. Maar Monti heeft een groot gebrek aan zelfvertrouwen. Hij denkt altijd dat er betere spelers als hij rondlopen op de Nederlandse voetbalvelden. Elke uitnodiging voor een vertegenwoordigend elftal slaat hij dan ook af. Hij zal tot 1940 in de hoofdmacht van FVC voetballen. Een ernstige knieblessure verhindert hem verder te voetballen. Monti is overleden op 27 februari 2001 in Leeuwarden, 88 jaar oud.




Jan Lenstra, de oudere broer van Abe, is geboren op 28 april 1919 als zoon van Mindert Jans Lenstra en Janke Suierveld. Jan speelt van 1936 tot 1952 in het eerste elftal van Heerenveen. Jan is in alles de tegenpool van Abe: hij spant zich meer in op het veld, hij kan opvliegend zijn en is een grote prater. Hij is een van de pijlers van het elftal. In ruim tien jaar heeft hij geen wedstrijd gemist. Jan is vaak uitgekomen in vertegenwoordigende elftallen van de KNVB. In februari 1947 krijgt de stoere en technische verdediger van Heerenveen een uitnodiging voor een centrale training van het Nederlands elftal. Hij is een van de vijf potentiële rechtsbacks uit wie een keuze moet worden gemaakt. De uiteindelijke keus valt op Jeu van Bun en als reserve Jan Potharst. Jan Lenstra is overleden op 17 december 2010 in Zaandam, 91 jaar oud.




Geerhard Herman (Gerard) Bruins is geboren op 10 maart 1924 in Heeg als zoon Geerhard Bruins en Hermina Hendrika Ziegeler. Zijn vader is huisarts in Heeg. Hij begint te voetballen bij het plaatselijke HVC. Als hij 13 jaar is gaat hij naar ONS. Op zijn 15e speelt hij daar in het eerste elftal. Tijdens de oorlog duikt hij onder bij een boer in de buurt van Hommerts. In 1945 is hij een van de initiatiefnemers tot de heroprichting van HVC. In 1946 gaat hij medicijnen studeren in Amsterdam. Hij gaat voetballen bij Ajax. In dat eerste jaar speelt hij 13 wedstrijden waarin hij 16 doelpunten maakt. Hij is hiermee topscorer van Ajax. Het seizoen daarop wordt hij weer topscorer. In 1948 wordt hij uitgenodigd voor de selectietrainingen van het Nederlands elftal. Helaas wordt hij geselecteerd voor Nederland B. Verder komt hij nog uit voor het Nederlands studentenelftal. Hij blijft tot 1953 voetballen bij Ajax. Gerard is overleden op 9 mei 2016 in Arnhem, 92 jaar oud.




Albert (Pier) Alma is geboren op 11 augustus 1939 in Harkema-Opeinde als zoon van Lammert Alma en Geertruida van der Veen. Hij is overleden op 6 oktober 2000 in Leeuwarden op 61-jarige leeftijd. Pier Alma is waarschijnlijk de enige Friese voetballer in de geschiedenis die de kwaliteiten van Abe Lenstra enigszins benaderd. Hij voetbalt bij Leeuwarden, GVAV en Cambuur. Met zijn kwaliteiten kan hij makkelijk in het Nederlands elftal spelen. In werkelijkheid speelt de technicus, die tussen 1957 en 1972 semiprofessional was, nooit voor het grote Oranje. Wel haalt hij alle vertegenwoordigende KNVB-elftallen daarvoor, zoals Jong Oranje en Oranje-B.


Semi-interlands


NummerDatum InterlandUitslagGoals
120-04-1960Noord-Nederland - Noord-Duitsland3-3-




Foeke Booy is geboren op 25 april 1962 in Leeuwarden als zoon van Arend Booy en Tetje Elzinga. Hij speelt in zestien seizoenen voor acht clubs. Na Cambuur Leeuwarden, De Graafschap, PEC Zwolle en FC Groningen kiest hij voor een Belgisch avontuur. Hij draagt het shirt van KV Kortrijk, Club Brugge en AA Gent. In zijn periode in Brugge wint de Fries tweemaal het landskampioenschap en eenmaal de Beker van België. In deze tijd wordt hij ook vaak genoemd als mogelijke kandidaat voor het Nederlands elftal. Maar hij heeft te maken met een sterke lichting. Met Marco van Basten en Ruud Gullit kan hij zich niet vergelijken. En Nederland heeft bijvoorbeeld ook nog John Bosman en Wim Kieft. Ook spelen blessures hem op cruciale momenten parten. In 1994 keert hij terug naar Nederland en tekent een contract bij FC Utrecht. Een zware knieblessure in zijn tweede seizoen zorgt echter voor een voortijdig einde van zijn profcarrière. Foeke Booy is de meest succesvolle Fries in bekercompetities.




Nicolaas Jan Johannes (Nico-Jan) Hoogma is geboren op 26 oktober 1968 in Heerenveen als zoon van Bauke Dedde Hoogma en Henriëtte Hermina Gerdina Hoekstra. Hij speelt in achttien seizoenen voor vier clubs. Na drie seizoenen Cambuur Leeuwarden en zeven bij FC Twente kiest hij in 1998 voor een Duits avontuur bij HSV. Op zijn 35ste keert hij terug naar Nederland waar hij nog twee seizoenen speelt voor Heracles Almelo. In zijn periode bij FC Twente wordt hij genoemd als mogelijke kandidaat voor Oranje. Bondscoach Hiddink kiest echter voor Ferdi Vierklau. Zijn beste periode beleeft hij bij HSV. Zo goed zelfs dat de Duitse media zich afvragen of bondscoach Rijkaard wel weet waar Duitsland ligt. Anderen willen dat hij een Duits paspoort gaat aanvragen, zodat hij voor de ‘Mannschaft’ uit kan komen.




Jelle ten Rouwelaar is geboren op 24 december 1980 in Joure als zoon van Bertus ten Rouwelaar en Alie Hornstra. In 1999 maakt hij de overstap naar de Eerste Divisieclub Emmen. Hier speelt de doelman zich in de kijker van PSV, waar hij in 2002 naar toe gaat. Hij wordt gezien als de beoogde opvolger van Ronald Waterreus, maar Hiddink ziet het niet in hem zitten. Hij breekt dus niet door. Hij oogt een beetje onzeker en wordt uitgeleend aan FC Groningen. Na dit seizoen wordt hij verhuurd aan FC Twente. Deze club wil hem graag houden, maar PSV besluit hem eerst te verhuren aan FC Zwolle en het seizoen daarna aan FC Eindhoven. In juli 2006 gaat hij naar Austria Wien. Na één seizoen vertrekt hij naar NAC Breda, waar hij eerste keeper wordt. Bij deze club presteert hij goed en ontwikkelt hij zich als een betrouwbare doelman. In het seizoen 2007/2008 houdt hij zelfs zestien keer de nul. De daarop volgende seizoenen toont Jelle een betrouwbare doelman te zijn die constant presteert met enkele uitschieters naar boven.
In maart 2011 raakt Maarten Stekelenburg ernstig geblesseerd. Op een training van Ajax heeft hij de duim van zijn rechterhand gebroken. Het wordt al snel duidelijk dat hij niet kan keepen bij de interlands tegen Hongarije op 25 en 29 maart 2011. Direct breken de speculaties los over wie de reservedoelman van Oranje moet worden. Ook de naam van Jelle ten Rouwelaar wordt genoemd. Op 18 maart spreekt de bondscoach het verlossende woord.
Bert van Marwijk heeft gekozen voor de keepers Michel Vorm, Sander Boschker en Jelle ten Rouwelaar. De volgorde is Vorm, Boschker, Ten Rouwelaar. De bondscoach kiest voor ervaring. Hoewel Boschker reservedoelman is bij FC Twente krijgt hij toch de voorkeur boven Ten Rouwelaar. Hij kent Oranje, omdat hij ook al derde keeper is geweest in Zuid-Afrika.
De kans dat Jelle speelminuten krijgt is dus wel heel klein, maar hij zit wel bij de selectie. Jelle komt in beide wedstrijden niet in actie.
Jelle is ook weer opgenomen in de voorlopige selectie voor een trip naar Zuid-Amerika. Oranje speelt op 4 juni een oefenwedstrijd tegen Brazilië en op 8 juni tegen Uruguay. Op 23 mei 2011 wordt bekendgemaakt dat hij niet tot de definitieve selectie behoord.
Op 27 mei wordt Jelle alsnog aan de selectie toegevoegd. Michel Vorm heeft op een training van Oranje in Hoenderloo zijn rechterhand gebroken. Naast Jelle gaan ook Tim Krul (Newcastle United) en Jasper Cillessen (NEC) mee als doelman. Helaas staat Tim Krul beide wedstrijden onder de lat. De kans dat Ten Rouwelaar in de toekomst nog speelminuten zal krijgen is minimaal. In juli 2016 stopt hij met voetballen en wordt hij keeperstrainer bij NAC Breda.


Statistieken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten