dinsdag 10 augustus 2010

Geen Fries international

Het aantal Friezen in het betaalde voetbal van Nederland in het seizoen 2010-2011 is niet noemenswaardig.

In de Eredivisie zijn dit: Geert-Arend Roorda (SC Heerenveen), Jelle ten Rouwelaar (NAC Breda) en Harmen Kuperus (Willem II).

In de Jupiler League: Sandor van der Heide, Kevin van der Meulen (beide SC Cambuur), Harm Zeinstra, Johnny de Vries (beide FC Emmen) en Peter van der Vlag (BV Veendam).


De hoop is nu gericht op de toekomst. Potentiële Oranjekandidaat voor de toekomst is:


Geert-Arend Roorda is geboren op 2 maart 1988 in Workum als zoon van Wibo Roorda en Gea de Wrede. Eindelijk speelt er weer een Fries toptalent bij SC Heerenveen. Hij is een technisch vaardige speler, die met zijn goede pass mensen vrij voor de goal kan zetten. Verder heeft hij inzicht, scorend vermogen en een goed schot in zijn rechterbeen. Hij is al vele malen uitgekomen voor vertegenwoordigende elftallen van Oranje. Als zijn blessuregevoeligheid achterwege blijft kan het zijn dat hij de volgende Fries in het grote Oranje wordt.

In februari 2011 wordt hij verhuurd aan Excelsior. Hier bloeit hij helemaal op. Hoogtepunt is de uitwedstrijd tegen SC Heerenveen waar hij met twee doelpunten aan de basis staat van de winst van Excelsior. Roorda krijgt een staande ovatie van het Heerenveenpubliek. Door zijn goede prestaties bij Excelsior wil Heerenveen hem graag weer terug in de selectie. Ook Ajax, Feyenoord, NEC en FC Utrecht tonen interesse. Op 20 juli 2011 lijkt hij te gaan tekenen bij Standard Luik. Maar deze club kiest uiteindelijk niet voor hem. In de voorbereiding op het seizoen 2011-2012 slaat het noodlot opnieuw toe: Roorda breekt zijn kleine teen en is voor enkele maanden uitgeschakeld.
De relatie tussen SC Heerenveen en Roorda lijkt geen gelukkige. Hij is meer geblesseerd dan dat hij voetbalt. Met ingang van het seizoen 2012-2013 wordt hij herenigd met trainer Alex Pastoor. Hij heeft een contract getekend voor twee seizoenen.
In januari 2014 wordt Geert-Arend Roorda voor zes maanden verhuurd aan Sparta. Zijn contract wordt niet verlengd.
Tijdens de transfersperiode probeert hij een contract te verdienen bij SC Cambuur. Helaas loopt hij op 3 juli 2014 opnieuw een zware blessure op. Hij scheurt zijn achillespees af. Het komende half jaar zal hij echter niet aan voetballen toekomen.
In juli 2015 mag Roorda het proberen bij FC Dordrecht. Hij hoopt in de Jupiler League zijn loopbaan opnieuw leven in te blazen. Blessureleed blijft hem achtervolgen. Eind september is hij op een training door zijn enkel gegaan. In december 2015 speelt hij zijn laatste wedstrijd voor FC Dordrecht. Hij zet zijn loopbaan voort bij het Australische Richmond SC.
Bijna een jaar later, in november 2016, is hij terug in Nederland en gaat hij voetballen bij hoofdklasse Flevo Boys in Emmeloord. Aan het eind van het seizoen stopt hij met voetballen en wordt hij jeugdtrainer bij dezelfde club.


Statistieken

Meer lezen over Geert-Arend Roorda:

Walstra, Harry. Feanster passie : 25 interviews over heden en verleden van SC Heerenveen (Tammo, 2009)

Oranje, Corien. De talentendag : met voetbaltips van Geert-Arend Roorda en Matteo Salvatore (Columbus, 2008)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten