maandag 20 september 2010

Friese voorouders - Charles van Baar van Slangenburgh

Charles van Baar van Slangenburgh is geboren op 31 maart 1902 in Meester Cornelis (Nederlands-Indië). Zijn vader Frederik Christiaan is geboren in Hardegarijp. Charles is een elegante linksbinnen bij HBS, die in het kampioensjaar 1924/25 in beeld komt bij de Keuzeheren. In de strijd om het kampioenschap laten ze maar 1 punt liggen: uit bij LAC Frisia. In totaal speelt hij zes interlands spelen waarin hij vijf doelpunten scoort.

Hij debuteert op 2 november 1924 in Amsterdam tegen Zuid-Afrika. De wedstrijd wordt gewonnen met 2-1.
Zijn tweede interland, op 15 maart 1925 in Antwerpen, is misschien wel de meest besproken derby der Lage Landen. In de 28e minuut lobt de Belgische rechtsbuiten de bal fraai over Gejus van der Meulen. Vlak voordat de bal over de lijn gaat springt Kees van Dijke de lucht in en slaat de bal met de hand uit het doel. Een duidelijke handsbal, maar de scheidsrechter heeft het niet gezien en de Nederlandse grensrechter Boekman doet of hij niets gezien heeft. Wat volgt is een corner. In de tweede helft wordt het drama nog groter voor de Belgen. Vanuit zijn ooghoek ziet Charles Baar van Slangenburgh dat de Belgische doelman met gekruiste armen tegen de doelpaal staat. Vanaf 40 meter haalt hij uit en de bal verdwijnt in het doel: 0-1. Dit is ook de eindstand.

Het Nederlands elftal voor de interland tegen Duitsland. Van links naar rechts: …
29-03-1925 Nederland - Duitsland
V.l.n.r.: Theo de Haas, Jan Gielens, Gejus van der Meulen, Kees van Dijke, Bertus Bul, Charles van Baar van Slangenburgh, Jan de Natris, Wim Volkers, Henk Vermetten, André le Fèvre, Henk Steeman
Fotograaf onbekend
© KNVB

In zijn laatste twee interlands scoort hij in beide wedstrijden twee keer. In 1926 vertrekt hij naar Nederlands-Indië. Hiermee is zijn interlandcarrière voorbij. Hij is overleden op 17 juli 1978 in Doorwerth, 76 jaar oud.