zondag 12 september 2010

Intermezzo - Het mooiste voetbalshirt

Het mooiste voetbalshirt wordt met trots gedragen door voetballers van SC Heerenveen en VV Heerenveen. Wie het voetbalshirt met pompeblêden ooit heeft ontworpen blijft een raadsel, maar een feit is dat het shirt al bijna 100 jaar bestaat.

Rond 1912 speelt de voetbalclub VAC uit Heerenveen in een echt 'Fries' shirt met mooie rode pompeblêden. In 1919 fuseert de club met Atletha en verruilt de club het shirt voor een rood met wit shirt. De naam van de club wordt Atletha.
In 1922 fuseert Atletha opnieuw, dit keer met HBS. De naam Spartaan wordt in het leven geroepen.

Spartaan blijft niet lang bestaan. De NVB vindt deze naam niet gepast, omdat er al veel clubs met deze naam bestaan. VV Heerenveen wordt geboren.
Door wasproblemen met het rood witte shirt heeft de toenmalige secretaris Klaas Schaap ervoor gezorgd dat alle spelers vanaf 1933 weer in het shirt met de mooie pompeblêden spelen.

Het commentaar was 15 mei 2011 niet van de lucht toen SC Heerenveen in de uitwedstrijd tegen Roda JC weer in het oude clubtenue ging spelen. Dit wordt met ingang van het seizoen 2011/2012 het nieuwe uitshirt. Het wordt maar in enkele uitwedstrijden gedragen. Er valt over te twisten of het een mooi shirt is. Ook kun je je afvragen of het handig is om voor dit shirt te kiezen. Het shirt roept nu eenmaal bepaalde gevoelens op bij voetbalfans.
Waarom speelt Heerenveen in een "Ajax"-shirt? Hiermee wordt het gebrek aan enige nostalgische kennis bij veel sportjournalisten en voetbalfans weer eens bewezen.
Overigens speelt Ajax pas vanaf het seizoen 1911 in het huidige shirt. Voor die tijd dragen ze een "Sparta"-shirt.
Op 27 mei 2011 maakt de directie van SC Heerenveen bekend af te zien van het omstreden uitshirt.

Overigens is Heerenveen niet de enige club die in het 'Friese' shirt speelt. Ook VV Minnertsga speelt vanaf 1966 in dit prachtige shirt.


Op 29 juli 2016 wordt het shirt van SC Heerenveen door de BBC uitgeroepen tot een van de lelijkste shirts ter wereld: "This wouldn't look out of place on one of the Queen of Hearts' minions in an adaptation of Alice in Wonderland."


Het antwoord vanui Friesland:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten