zaterdag 11 september 2010

International nummer 11

Jan Kromkamp is geboren op 17 augustus 1980 in Makkinga als zoon van Jan Kromkamp en Weia Timmer. Kromkamp leert voetballen in het shirt van THOR in Lippenhuizen. Op zijn twaalfde gaat de familie Kromkamp in Ugchelen wonen en is hij voor AGOVV gaan voetballen. Tegelijkertijd is hij voor drie andere clubs actief tijdens regionale trainingen. Op maandag, vrijdag en zaterdag traint en speelt hij bij AGOVV, dinsdag bij Vitesse, woensdag bij De Graafschap en op donderdag bij Go Ahead Eagles. Tussendoor ook nog in het Gelders elftal.
In de C-Jeugd speelt hij voor De Graafschap. In de B-jeugd maakt hij de overstap naar Go Ahead Eagles. Voor deze club maakt hij op 12 september 1998 zijn debuut in het betaalde voetbal. Hij speelt twee seizoenen in de Eerste Divisie als hij in 2000 wordt aangetrokken door Eredivisieclub AZ.

Kromkamp is een speler die het moet hebben van zijn loopvermogen. Hij moet nog leren om dat vermogen goed te doseren, want hij smijt met zijn krachten. Hij heeft de drang bij elke aanval betrokken te zijn, maar moet elke keer ook dat hele stuk weer terug. Hij moet leren de momenten te kiezen. Dat hij tien keer goed naar voren gaat, in plaats van twintig keer op hoop van zegen.

Het eerste seizoen bij AZ draait hij lekker mee op het middenveld. Supporters kiezen hem zelfs tot beste speler. Daarna komen de blessures, hij scheurt een kruisband en krijgt ook nog eens de ziekte van Pfeiffer. Hij komt nooit meer terug op zijn oude niveau als middenvelder, maar grijpt zijn kans als Co Adriaanse hem rechtsback zet. Hij voetbalt hier zo goed dat zijn coach zijn naam al laat vallen als de ideale rechtsback voor Oranje voor het EK 2004. Zover komt het niet.

Jan Kromkamp is een dag 24 als hij op 18 augustus 2004 zijn debuut maakt in het Nederlands elftal. In de oefenwedstrijd tegen Zweden valt hij in de 70e minuut in voor Nigel de Jong. Aan zijn kwaliteiten twijfelt hij niet, maar tijdens het trainingskamp zit hij niet lekker in zijn vel. Tijdens de invalbeurt is Kromkamp erg nerveus. Toch kijkt hij positief terug op de invalbeurt van 20 minuten.

Ook voor de volgende oefenwedstrijd op 3 september 2004 wordt hij geselecteerd. Kromkamp blijft de hele wedstrijd tegen Liechtenstein reserve.
Voor de eerstvolgende WK-kwalificatiewedstrijden tegen Tsjechië (2-0 winst), Macedonië (2-2), Finland (3-1 winst) en Andorra (0-3 winst) wordt hij helemaal niet meer uitgenodigd. Bondscoach Van Basten heeft niets te klagen over zijn instelling, maar vindt hem nog niet klaar voor het grote werk. Hij mist teveel internationale ervaring.
Ondertussen doet AZ het heel goed in de competitie en ook Europees gaat het voor de wind. Kromkamp maakt veel progressie en Van Basten nodigt hem opnieuw uit. Als Kromkamp bij de selectie wil blijven moet hij een onuitwisbare indruk achterlaten.

De doorbraak in Oranje komt voor Kromkamp op 9 februari 2005 in Engeland. Die avond op Villa Park in Birmingham krijgt de defensie van het Nederlands elftal gestalte. Van Bronckhorst kennen ze uiteraard al in Engeland, maar Kromkamp, Mathijsen en Boulahrouz, daar hebben ze nog nooit van gehoord. Het vriendschappelijke treffen eindigt in 0-0, want ook beide ploegen missen elke vorm van inventiviteit. Het lichtpunt in de jonge Oranjeformatie is de defensie. Onervaren op het internationale podium, maar geroutineerd in de presentatie. Nederland komt nauwelijks tot een uitgespeelde aanval. Bijna alle offensieve impulsen lopen over rechts, waar Kromkamp, Castelen en Kuijt elkaar nog aardig kunnen vinden. Na rust wordt Castelen vervangen voor debutant Ugur Yildirim. De Heerenveen-speler met de gouden voorzet kan echter ook weinig uitrichten.
Het herwonnen vertrouwen van de bondscoach leidt ook tot een basisplaats in de wedstrijd tegen Roemenië op 26 maart 2005. De verdediging staat weer als een huis. Jan Kromkamp davert over de rechterflank van Oranje, met ijzeren longen en wapperend haar. Hij is exemplarisch voor het enthousiasme van de nationale ploeg. Hij is verdedigend bijna niet in de problemen gekomen en doet goed zijn werk. Vooral aan het tweede doelpunt levert hij een grote bijdrage door de bal te onderscheppen en direct over te schakelen naar de aanval. Nederland wint deze van tevoren als lastig bestempelde uitwedstrijd met 0-2.
Van Basten is benieuwd of zijn ploeg vier dagen na de zege in Boekarest kan overschakelen op een ander soort voetbal, onder andere omstandigheden. Tegen Roemenië worden de aanvalsgolven van de tegenstander vakkundig gepareerd en krijgt Oranje de ruimte om te voetballen. Tegen Armenië moet het Nederlands elftal die ruimte zelf zien te creëren, op de dichtbevolkte vijandelijke helft.
Op 30 maart 2005 speelt Kromkamp zijn vierde interland tegen Armenië. Het loopt totaal niet. Hij heeft moeite om efficiënt te voetballen als de tijd voor het bedenken van een oplossing ontbreekt en de afspeelmogelijkheden te gering zijn. Uiteindelijk wordt de wedstrijd met 2-0 gewonnen.

Jan Kromkamp heeft al een tijdje last van een botsplinter dat door zijn enkelgewricht zweeft. Hij kan wel vrijwel zonder pijn voetballen, maar een operatie is noodzakelijk. Na de vele duels de afgelopen tijd, is de enkel nu overbelast. Hierdoor mist hij de strijd om de halve finale van de UEFA Cup tegen Sporting Portugal. Ook mist hij de interlands tegen Roemenië op 4 juni 2005 (2-0 winst) en op 8 juni 2005 tegen Finland (0-4 winst).

In de winterstop gaat een transfer naar Valencia niet door, maar in juli 2005 tekent Kromkamp, na vijf seizoenen AZ, een vijfjarig contract bij het Spaanse Villarreal. Het is een provincieclub die in opkomst is. Het seizoen 2004/05 zijn ze op de derde plaats geëindigd in de Primera Division. De tijd zal leren hoe verstandig het is geweest om naar Villarreal te gaan.

Voor de oefeninterland tegen Duitsland op 17 augustus 2005 keert Jan Kromkamp, ondanks het gebrek aan wedstrijdritme, terug in de basis. In de rust wordt hij gewisseld.
Op 3 september 2005 volgt de uitwedstrijd tegen Armenië. Er gaat een heleboel fout. De buitenspelers trekken teveel naar binnen, waar het al overvol is. Jan Kromkamp die als rechtsback meer als rechtshalf moet spelen en zo de aanvallers in stelling moet brengen, faalt. Oranje komt niet aan mooi voetbal toe. Het staat nog steeds 0-0 als Kromkamp in de 63e minuut wordt gewisseld voor Jan Vennegoor of Hesselink. De spits wint meteen zijn eerste kopduel en brengt Ruud van Nistelrooij in stelling. Uit de draai schiet laatstgenoemde hem fantastisch in. Oranje wint de wedstrijd met een magere 0-1.

De volgende wedstrijd tegen het nietige Andorra (4-0 winst) wordt Kromkamp niet geselecteerd. De kans om een gele kaart te krijgen is te groot en dan mist hij de belangrijke wedstrijd tegen Tsjechië.

In de aanloop van dit duel mist Kromkamp een training door een opspelende enkelblessure, maar op 8 oktober 2005 staat hij in Praag gewoon in de basis. Hij loopt de hele wedstrijd op eieren. Al in de eerste helft krijgt hij een gele kaart, waardoor hij de volgende wedstrijd tegen Macedonië geschorst is. Even later haalt hij nog een Tsjech onderuit in het eigen strafschopgebied met de kans op een penalty. Hij heeft wel de fysieke kwaliteiten en de wedstrijdmentaliteit van een topvoetballer, maar mist op sommige momenten techniek en tactisch inzicht. In de 85e minuut wordt hij gewisseld voor Nigel de Jong. Oranje wint de lastige uitwedstrijd dankzij uitstekend keeperswerk van Edwin van der Sar met 0-2. Door deze overwinning heeft Oranje zich geplaatst voor het WK 2006 in Duitsland.

Op 12 november 2005 volgt een oefeninterland tegen Italië. De wedstrijd wordt met 1-3 verloren. Na een uur onopvallend spel wordt Kromkamp wederom vervangen door Nigel de Jong.

Aanvankelijk krijgt Kromkamp bij Villarreal veel speelminuten. Trainer Pelligrini rouleert in het begin veel om de spelers het hele seizoen fit te houden, maar uiteindelijk gaat hij toch naar een vaste basis toe en speelt hij weinig.
In de winterstop wordt hij door Villarreal geruild met de Spaanse Liverpool-verdediger Josemi en daarmee gaat er een droom in vervulling voor de Fries.


Bondscoach Van Basten maakt zich zorgen om Liverpool-verdediger Jan Kromkamp. Als je bij Villarreal niet veel speelt en je bij Liverpool hetzelfde overkomt, dan denkt Van Basten dat Kromkamp niet verstandig bezig is. Hij vergooit daarmee zijn eigen kansen.
Hij wordt dan ook niet geselecteerd voor de oefeninterland tegen Ecuador. Ook zit hij niet bij de voorlopige selectie van 30 spelers voor het WK in Duitsland.
Zit het er na 8 interlands op voor de Fries, of krijgt hij een herkansing?

Menigeen is verrast als Jan Kromkamp bij de 33 geselecteerde spelers zit voor het WK Voetbal in Duitsland. Kromkamp is normaal gesproken de beste rechtsback van Nederland, maar hij mist spelritme. In 2006 heeft hij tot nu toe nog maar negen competitiewedstrijden en drie FA Cupduels gespeeld voor Liverpool. Op 15 mei moet de definitieve selectie van 23 spelers bekend worden gemaakt. Kromkamp hoort definitief bij de WK-gangers.

Nederland speelt in de aanloop naar het WK Voetbal in Duitsland drie oefeninterlands.
Jan Kromkamp begint op 27 mei 2006 in Rotterdam in de basis tegen Kameroen. Het eerste half uur wordt er flitsend voetbal getoond. Kromkamp speelt geen gelukkige wedstrijd, maar houdt toch een positief gevoel over aan het duel. Nederland wint de wedstrijd met 1-0.
Het oefenduel tegen Mexico volgt op 1 juni 2006 in Eindhoven. Van Basten wil de lijn die is ingezet tegen Kameroen doorzetten. Het is een pikant duel, want als Nederland de eerste ronde overleefd in Duitsland, dan is de kans groot dat het Mexico treft in de achtste finales. Uiteindelijk staat de “tweede keus” in de basis tegen Mexico. Dat Jan Kromkamp hierbij staat komt volgens de bondscoach enkel en alleen door een blessure van Kew Jaliens. Oranje wint de wedstrijd met 2-1.


Op 4 juni 2006 speelt Oranje in Rotterdam tegen het Australië van Guus Hiddink. De wedstrijd eindigt in een teleurstellend gelijkspel: 1-1. Ronduit ontluisterend is de toestand van Jan Kromkamp, die alles is kwijtgeraakt wat hem tot een frisse, dynamische rechtervleugelverdediger maakt. Hij maakt de weifelende indruk van een speler die gebukt gaat onder een gebrek aan spelritme. Het is een indicatie dat het WK voor hem op een verkeerd moment komt. Hij wordt na 45 minuten gewisseld en moet vrezen dat hij zijn basisplaats heeft verspeeld aan John Heitinga.


Die vrees wordt bewaarheid. De vier duels die Nederland speelt tijdens het WK bekijkt Jan Kromkamp vanaf de bank. Uitleg hierover krijgt hij nooit van bondscoach Van Basten.

£4.3m for a player who made a grand total of 18 appearances and was shipped out after 7 months. Excluding the player's salary, Krompkamp cost Liverpool £241,000 per appearance
Read more:The real cost of Jan Kromkamp


Toch is er nog positief nieuws voor Jan Kromkamp. Op 31 augustus 2006 neemt PSV hem over van Liverpool. Hij heeft een contract getekend voor vijf seizoenen. Dit is zijn derde club binnen een jaar. Hij hoopt bij PSV veel speelminuten te krijgen en zich zo weer in de kijker te spelen voor het Nederlands elftal.

Bondscoach Van Basten is hem nog niet helemaal vergeten. Jan Kromkamp is weer opgeroepen voor de oefeninterland op 7 februari 2007 in Amsterdam tegen Rusland (4-1 winst). Hij verlaat het trainingskamp op 6 februari 2007 wegens trieste privéomstandigheden.

Voor de EK-kwalificatieduels tegen Roemenië op 24 maart 2007 en Slovenië op 27 maart 2007 zit hij wel bij de voorlopige selectie. Uiteindelijk valt hij af. Vlak voor het einde van de competitie in 2008 raakt Kromkamp geblesseerd. Hierdoor komt hij zeker niet in meer in aanmerking om het EK Voetbal 2008 als speler bij te wonen.

Na het EK wordt Bert van Marwijk de nieuwe bondscoach. Als John Heitinga en Khalid Boulahrouz allebei geblesseerd zijn klopt de bondscoach bij Jan Kromkamp aan. De selectie komt ook voor hem als een verrassing. Na een lange periode van tegenslagen en blessures ziet hij dit als een beloning. Toch maakt hij niet zijn rentree in de wedstrijden tegen IJsland op 11 oktober 2008 (2-0 winst) en tegen Noorwegen op 15 oktober 2008 (0-1 winst). In zijn plaats speelt zijn ploeggenoot Dirk Marcellis.
Aan het begin van het seizoen 2009/2010 raakt Kromkamp weer geblesseerd aan zijn knie. Voor de derde keer in drie jaar wordt hij geopereerd. In oktober 2009 is hij volop aan het revalideren. Hij hoopt in december weer wedstrijdfit te zijn. Sinds de winterstop is hij inderdaad weer fit, maar zit hij maar één keer bij de selectie. Hij heeft Manolev, Marcellis en Ooijer voor zich. Hij ziet dan ook weinig in een langer verblijf bij PSV. Als de situatie niet veranderd gaat hij in de zomer op zoek naar een andere club.
Jan Kromkamp blijft steken op 11 interlands.


In februari 2011 maakt Kromkamp bekend dat hij volgend seizoen weer voor Go Ahead Eagles uit zal komen. Hij gaat hier op amateurbasis voetballen. Daarnaast krijgt hij een betaalde functie in de organisatie van de club. Kromkamp hoopt in de komende jaren zijn trainersdiploma's te halen. Naar eigen zeggen komt hij niet bij de club om af te bouwen, maar om te presteren.

In 2013 promoveert Go Ahead Eagles via de nacompetitie naar de Eredivisie. Jan Kromkamp gaat niet mee. Op 32-jarige leeftijd besluit hij om zijn carrière te beëindigen. Door blessures heeft hij bijna niet kunnen spelen. Hij gaat mogelijk in een andere functie aan de slag bij de club uit Deventer.

Kromkamp voelt zich geen Fries. Hij is er toevallig geboren, maar het grootste deel van zijn jeugd is hij opgegroeid in Ugchelen.


Statistisch overzicht

Loopbaan als speler

Seizoen Club
1998-1999 Go Ahead Eagles
1999-2000 Go Ahead Eagles
2000-2001 AZ
2001-2002 AZ
2002-2003 AZ
2003-2004 AZ
2004-2005 AZ
2005 Villarreal
2006 Liverpool
2006-2007 PSV
2007-2008 PSV
2008-2009 PSV
2009-2010 PSV
2010-2011 PSV
2011-2012 Go Ahead Eagles
2012-2013 Go Ahead Eagles

Club als international: AZ (4), Villarreal (4) en Liverpool (3)

Nummer Datum Interland Uitslag Goals
1 19-08-2004 Zweden - Nederland 2-2 -
2 09-02-2005 Engeland - Nederland 0-0 -
3 26-03-2005 Roemenië - Nederland 0-2 -
4 20-03-2005 Nederland - Armenië 2-0 -
5 17-08-2005 Nederland - Duitsland 2-2 -
6 03-09-2005 Armenië - Nederland 0-1 -
7 08-10-2005 Tsjechië - Nederland 0-2 -
8 12-11-2005 Nederland - Italië 1-3 -
9 27-05-2006 Nederland - Kameroen 1-0 -
10 01-06-2006 Nederland - Mexico 2-1 -
11 04-06-2006 Nederland - Australië 1-1 -

Statistieken Go Ahead Eagles

Statistieken Liverpool

Statistieken PSV

Statistieken


Meer lezen:

Herwaarden, Zeger van. Het Oranje WK-boek (Spectrum, 2010)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten